22.2 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalBani europeni pentru fermieri

Bani europeni pentru fermieri

Agricultorii pot cere finanţări nerambursabile pentru ferme vegetale, de creştere a animalelor, pentru investiţii în industria prelucrării cărnii, a laptelui, a cerealelor, a legumelor şi fructelor sau a vinului.

După cum arătam în numărul nostru de ieri, începând din această lună, fermierii pot depune proiecte cu finanţare europeană, pentru dezvoltarea agriculturii şi a mediului rural. Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a transmis ieri un comunicat, în care anunţă că fermierii care doresc fonduri nerambursabile pot accesa trei măsuri de finanţare care se adresează agriculturii (Măsura 121 – Modernizarea exploataţiilor agricole), procesării agroindustriale şi silvice (Măsura 123 – Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi silvice) şi modernizării satului românesc (Măsura 322 – Renovarea şi dezvoltarea satelor).

Potenţialii beneficiari depun o cerere de finanţare, împreună cu documentaţia aferentă respectivei investiţii la Oficiul Judeţean pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. Procentul de cofinanţare variază în funcţie de tipul de investiţie în agricultură. Pentru prima măsură – Modernizarea exploataţiilor agricole – sunt alocate 57 de milioane de euro în anul 2008 pentru ferme vegetale şi de creştere a animalelor, iar cofinanţarea din bani europeni este cuprinsă între 50 şi 75%. Beneficiarii care depun cereri pentru astfel de ferme pot primi fonduri nerambursabile de maximum două milioane de euro. Agricultorii care se gândesc să depună cereri de finanţare pe Măsura 123, adică au proiecte de investiţii în industria prelucrării cărnii, a laptelui, a cerealelor, legumelor şi fructelor sau a vinului, primesc o cofinanţare de 50% din valoarea eligibilă a proiectului şi pot accesa cel mult două milioane de euro pe un proiect.

Sunt alocate 33 de milioane de euro pe această măsură.

 

Modernizarea satelor

 

APDRP susţine că măsura privind dezvoltarea satului românesc este „aşteptată cu mult interes“.

Se pot finanţa infrastructura rurală (drumuri, canalizare, apă, gaze, curent electric, colectarea gunoiului) şi reabilitarea clădirilor de patrimoniu sau înfiinţarea de servicii pentru populaţia rurală. Cofinanţarea poate fi chiar de 100%, iar suma totală alocată pentru această măsură este de 103 milioane de euro. Beneficiari pot fi, în primul rând, autorităţile locale, dar şi ONG-uri, instituţii de cult şi persoane fizice.

APDRP anunţă că proiectele pentru toate cele trei măsuri pot fi depuse lunar, până în august. După acea dată, în funcţie de fondurile disponibile, ar mai putea fi lansată o licitaţie de proiecte până la sfârşitul anului.

Agricultorii pot afla mai multe detalii despre finanţările nerambursabile din ghidul solicitantului şi de pe site-ul instituţiei amintite (www.apdrp.ro).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS